Dagna Jakubowska, reżyserka i artystka, przygotowała performatywną kolację w skali 1:1. Była to zarówno „zwykła” kolacja, jak i projekt badawczy oraz proces artystyczny. Menu powstało w efekcie mapowania migracji jadalnych gatunków roślin i zwierząt, które są klasyfikowane jako inwazyjne. Dagna Jakubowska zrobiła użytek z umiejętności kulinarnych i konceptualnych kompetencji artystycznych, ażeby prześledzić wpływ aktywności człowieka na migrację zwierząt i roślin oraz zbadać skutki, jakie przemieszczanie gatunków wywiera na ludzką dietę i przyzwyczajenia kulinarne. Wszystko to w formie menu, w skład którego weszły: tajska zupa z meduzy czy przystawki z inwazyjnych krabów. Wśród składników menu były zarówno gatunki celowo sprowadzone do Europy, jak i przywiezione tutaj przez przypadek organizmy, przyczepione do kadłubów albo w wodach balastowych statków. Część z tych gatunków odgrywa dużą, niekoniecznie pozytywną, rolę w lokalnych ekosystemach i ma znaczenie ekonomiczne. W menu znalazły się potrawy z drapieżnych czerwonych krabów królewskich, których implementacja była wynikiem radzieckiej inżynierii ekologicznej; raków luizjańskich nielegalnie przywleczonych do Europy; meduz mających fatalny wpływ na lokalny ekosystem; oraz rozprzestrzeniających się globalnie inwazyjnych chwastów.
W obszarze zainteresowania artystki i jej zespołu znajduje się nie tyle migracja gatunków, co raczej towarzyszący jej dyskurs naukowy oraz przekazy medialne, które karpie czy meduzy przedstawiają jako Obcych najeżdżających kontynent.